Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN

Hati hati ketika online menggunakan Smartphone anda

Session Hijacking by ARP-Spoofing adalah satu teknik dimana penggodam akan berada di antara phone anda dengan accses point ataupun router. Kaedah MIM ( Men In the Middle ) ini amat popular digunakan berbanding penggunaan http protocol.


Social Network seperti Facebook, Twitter dan sebagainya menjadi tarikan utama bagi penggodam untuk mendapatkan maklumat sensitif seseorang. Kebiasaan, bagi mereka yang menggunakan Smartphone, sudah semestinya akan Online Social Network mereka menggunakan smartphone di kawasan kawasan yang terdedah seperti public internet dan free hot-spot.


Untuk makluman anda, terdapat satu apps Android yang digunakan untuk capture session mangsa. Apps ini dinamakan DroidSheep.


DroidSheep berfungsi sebagaimana FireSheep.
Kebanyakkan smartphone masih lagi belum menggunakan https protocol yang di mana maklumat dihantar di dalam keadaan terdedah tanpa sebarang encryption ( kod penyulitan ).


Setakat ini hanya ada satu software sahaja yang dapat menjadi 'pendinding' daripada penggodam, DroidGuard. Namun ianya dapat juga dipecah masuk oleh penggodam expert bagi mencari sesuatu yang berharga di dalam smartphone anda.


 

No comments :