Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN
GIATMARA DAPAT RM54 JUTA BASMI MISKIN

GiatMara menerima peruntukan RM54 juta di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua bagi membantu golongan miskin tegar keluar dari kepompong kemiskinan, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Meriyam Abd. Majid.

Katanya, peruntukan tersebut adalah untuk 11 buah negeri kecuali Sabah, Selangor dan Wilayah Persekutuan yang sudah menerima peruntukan berkenaan dalam pakej rangsangan ekonomi sebelumnya.

"Peruntukan RM54 juta itu disalurkan melalui Program Latihan Menjana Pendapatan (PLMP) dan Program Giat Dekat Rakyat (PGDR)," katanya selepas menghadiri majlis penutupan kursus PLMP anjuran agensi itu di sini hari ini.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Pembantu Menteri Kewangan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apas.

Menurut Meriyam melalui PLMP, pelatih diberi kemahiran membuat pelbagai jenis produk mengikut minat peserta yang dikendalikan oleh mentor terlatih, memiliki teknologi dan berpengalaman dalam perniagaan produk tertentu.

Katanya, selepas menamatkan kursus, mentor bertanggungjawab memantau kemajuan pelatih dengan membantu mereka memasarkan produk yang dihasilkan kepada pelanggan.

"Misalnya, jika mentor itu seorang pengusaha kek dan mendapat tempahan kek yang banyak, mentor itu akan meminta pelatih membekalkan kek kepadanya untuk dibekalkan kepada pelanggan," katanya.

Melalui cara itu, katanya, pelatih, selain mendapat pendapatan, sedikit demi sedikit akan meningkatkan kemahiran, keyakinan dan pengalaman mereka sebelum berupaya membuka perniagaan sendiri.

PGDR pula, katanya, adalah untuk membantu golongan miskin dan miskin tegar memperbaiki atau menyalurkan kemudahan yang diperlukan golongan tersebut sehingga boleh berdikari.

Sebagai contoh, katanya, jika golongan sasar ialah seorang nelayan dan botnya rosak, GiatMara akan membantu memperbaiki bot berkenaan menggunakan kemahiran pelatih agensi itu yang menuntut di pusat GiatMara berdekatan.

Katanya, setakat ini seramai 1,800 orang sudah menyertai kursus tersebut dan berdasarkan kajian Unit Penyelarasan Pelaksana (ICU) Jabatan Perdana Menteri, hasilnya amat memberangsangkan.

Di Sabah sahaja, katanya sebanyak 75 kursus dan latihan telah dijalankan melibatkan seramai 1,200 perserta dengan kos berjumlah RM4 juta sejak 2007
PENSTRUKTURAN SEMULA MARA

Shafei memerhatikan seorang pelatih GIATMARA sedang membaiki motosikal


Perubahan dibuat bagi perbaiki kelemahan berdasarkan KPI

SEMPORNA: Beberapa kelemahan Mara meningkatkan kemampuan Bumiputera dalam bidang pelajaran dan keusahawanan akan diatasi melalui penstrukturan semula Mara, awal tahun depan.

Bagaimanapun, ia bukan bermakna agensi kerajaan bertanggungjawab meningkatkan pembabitan Bumiputera dalam kedua-dua bidang itu gagal berfungsi, sebaliknya lebih bersifat melaksanakan pembaharuan sebagai sebahagian daripada indeks Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Menterinya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata kertas cadangan penambahbaikan akan dibentangkan tahun depan sebelum diteliti pada peringkat kementerian.

"Kita tidak mahu melihat Mara sebagai payung Bumiputera. Sebaliknya, kita mahu program pelajaran dan keusahawanan Mara benar-benar mencapai matlamat.

"Walaupun sudah mencapai pelbagai kejayaan, masih ada kelemahan yang harus kita teliti," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan program Mara Bersama Rakyat di Dewan Masyarakat Semporna, di sini semalam. Hadir sama Timbalan Ketua Pengarah Mara (Keusahawanan), Datuk Othman Ahmad.

Mohd Shafie berkata, beliau secara peribadi sudah berbincang dengan tokoh akademik dan ahli perniagaan Bumiputera yang mencadangkan beberapa usaha menambah baik Mara dilaksanakan berikutan pelbagai cabaran semasa dan akan datang di peringkat domestik serta global.

Beliau juga berkata, kementerian pada peringkat akhir meneliti cadangan memberi hak milik tanah kepada orang Asli di Semenanjung, bagi membolehkan mereka bertani secara konsisten berbanding secara nomad sekarang.