Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN

TIP MENGHAMPAKAN PENCURI HP

Jangan berikan peluang kepada mereka yang mencuri telefon bimbit anda daripada menggunakannya. Jadikan ia tidak berguna supaya ia tidak lagi boleh dijual kepada orang lain.Caranya mudah.

Setiap telefon bimbit mempunyai nombor siri IMEI yang tersendiri.. Anda hanya perlu mengetahuinya dan menyimpan catatannya. Untuk memeriksa nombor siri IMEI ini, tekan * # 0 6 #.

Catatkan dan simpan ditempat yang boleh didapatkan semula.Sekiranya telefon bimbit anda hilang,anda boleh melaporkan kehilangan telefon bimbit anda kepada pemberi khidmat telefon bimbit seperti TM,Maxis atau Digi.Berikan nombor ini kepada mereka supaya ia boleh disenarai hitamkan.

Sekiranya pencuri menukarkan kad SIM, ia masih tidak dapat digunakan kerana telefon bimbit sudah dihalang penggunaan.

Walaupun anda mungkin tidak lagi mendapat telefon bimbit anda, dengan menjadikan ia tidak berguna sudah cukup memuaskan hati. sekiranya setiap daripada kita mencatatkan nombor siri IMEI dan melaporkan nombor siri ini apabila kehilangan telefon bimbit.Kes-kes kehilangan dapat dikurangkan kerana tiada guna mencuri telefon bimbit jika tidak boleh dijual dan digunakan.

2 comments :

Olak said...

hmm..betol ko nie?
kawe aritu ade jgk hilang nset kat PPD bachok..
kawe g tempat celcom,die kate xleh blok,
kawe kol pejabat HTC,brand nset hok kawe beli tu, xley jugok..
kalu bleh tlng cito sket gano prosedur tu..nk blok eh nset tu xsey bagi ore paka
imei tu kawe ade lagi

Olak said...

email kat kawe deh.

olak329@gmail.com