Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN

KORBAN DI GIATMARA BACHOKQurban telah disyari‘atkan pada tahun kedua hijrah sama seperti ibadah zakat dan sembahyang Hari Raya. 


Firman Allah subhanahu wata‘ala: 

{ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ } 

Maksudnya: “Maka kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu dan sembelihlah qurban (sebagai tanda syukur)” 
(Surah Al-Kauthar 108:2) 

Hikmah disyari‘atkan qurban ialah sebagai tanda bersyukur kepada Allah subhanahu wata‘ala di atas segala nikmatNya yang berbagai dan juga di atas kekalnya manusia dari tahun ke tahun. Ia juga bertujuan menjadi kifarah bagi pelakunya, sama ada disebabkan kesilapan-kesilapan yang telah dilakukan ataupun dengan sebab kecuaiannya dalam menunaikan kewajipan di samping memberikan kelegaan kepada keluarga orang yang berqurban dan juga mereka yang lain. 

Qurban tidak memadai dengan menghulurkan nilai harganya, berbeza dengan ibadah zakat fitrah yang bermaksud memenuhi keperluan golongan fakir, Imam Ahmad dikatakan menyebut amalan menyembelih qurban adalah lebih afdhal daripada bersedekah dengan nilai harganya. 

Hukum melakukan qurban ialah sunnah mu’akkadah bagi sesiapa yang mampu melakukannya. 

Sabda Nabi Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam yang bermaksud: 

“Aku diperintahkan agar menyembelih qurban dan ia sunat bagi kamu” (Riwayat Tirmizi) 

Justeru, bagi menjalankan amanah sebagaimana di atas, kami di GM Bachok telah melakukan ibadah berkenaan pada Aidil Adha yang lalu bagi bertujuan memberi kesedaran kepada pelatih dan juga dapat mengeratkan silaturrahim bersama penduduk setempat.  


No comments :