Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN

Surat Layang Di GM Bachok @myGIATMARA

Dalam zaman teknologi yang serba canggih ini, banyak cara boleh kita gunakan untuk menerima atau menyampaikan maklumat. Termasuk juga untuk kita menyebar dan mendapatkan ilmu.


Perkhidmatan pos pun sudah banyak berkurang penggunaannya.  


Kalau kita tak berpuas hati terhadap sesuatu perkara atau terhadap seseorang adalah amat mudah untuk kita menyampaikan rasa tidak puas hati tersebut. Cuma kita hanya memerlukan ‘sedikit keberanian’ untuk menyampaikannya.


Dan kita juga perlu bertanggungjawab terhadap setiap apa yang kita lakukan. Apa yang perlu kita takutkan jika kita di pihak yang benar ?


Sabda Rasulullah SAW :


“Katakan yang benar walaupun pahit”


Sebab itu budaya surat layang tak patut wujud lagi. Lebih-lebih lagi di kalangan orang yang beriman. Apatah lagi surat layang yang berbau ‘ugutan’ dan fitnah semata-mata.


Budaya surat layang ini sebenarnya menyusahkan orang lain. Selalunya maklumat atau tuduhannya palsu belaka. Si penulis biasanya hanya ingin melepaskan geram dan dendamnya terhadap seseorang.


Mungkin juga kerana hasad dengki yang tak mampu di bendung lagi menyebabkan penulisnya tidak dapat memikirkan baik atau buruknya surat layang yang ditulisnya.


Surat layang juga menyebabkan tersebarnya dosa di kalangan komuniti. Orang akan tertanya-tanya siapa yang melakukannya. Akhirnya berlaku tuduh-menuduh, umpat-mengumpat dan benci-membenci.


Apakah penulisnya tidak merasai bahawa Allah melihat apa yang dilakukannya ? Penulisnya juga tidak sedar bahawa dia tetap akan di soal dan di hukum oleh Allah SWT atas perbuatannya yang menyebabkan timbulnya fitnah di kalangan organisasi dan masyarakat.No comments :