Ordered List

KEMAHIRAN MENJAMIN KEHIDUPAN

KETAM MELAYU KETAM CINA

Terdapat seorang melayu yang teringin memakan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek ! Itu ketam ada jual ka ?

Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu ?

Melayu: Aik ! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek ? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina ?

Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam
bekas tak ada tutup…ketam melayu la….

Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup ?

Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.

Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka ?

Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kakiketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lainbiar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:

Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak. Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekor ketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulalah bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju...

1 comment :

udanggalah said...

SALAM..Teman rasa bukan ketam aje ada melayu dan cina kot,banyak lagi binatang lain yang boleh diumpamakan seperti lembu,anjing dsbnya